Istana Negara tangguh sesi menghadap untuk Guan Eng Dan Mat Sabu

Sesi Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Presden Amanah Mohammad Sabu menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara yang masing-masing dijadual pada hari ini dan Rabu depan, ditangguhkan.

Dalam kenyataan kedua-dua pemmpin itu hari ini, mereka memberitahu mendapat makluman penangguhan tersebut daripada  Setiausaha SuJit Kanan baginda semalam.

“Kami menjunjung titah dan mendoakan agar DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan DYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong serta seluruh kerabat dikurniakan kesihatan dan kesejahteraan…”
Tangguh hadap Agong
Semalam, Ketua Pembngkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menghadap Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara untuk membentuk ker@jaan selepas mendkwa mendapat sokongan majoriti lebih 120 Ahli ParIimen.

Istana Negara dalam kenyataan kemudian menyatakan Anwar hanya mengemukakan jumlah Ahli Dewan Rakyat yang didkwa memberi sokongan terhadapnya untuk membentuk ker@jaan tanpa mengemukakan senarai nama Ahli Dewan Rakyat untuk mengukuhkan dkwaan tersebut.
Pergetat keselamatan istana
Sehubungan dengan itu, Al-Sultan Abdullah telah menasihati Anwr untuk akur dan menghormati proses-proses perundngan seperti yang termaktub dalam PerIembagaan Persekutuan.

Kenyataan Istana Negara juga menyatakan Yang di-Pertuan Agong menitahkan Istana Negara melaksanakan sekatan pergerakan separa susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

PKPB dikuatkuasakan di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor mulai hari ini sehingga 27 Okt dalam usaha membendong peningkatan ks COVlD-19.

Sumber: Bernama

Via omm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*